Veelgestelde vragen

Wat is:


Berichten

Berichten zijn artikelen met vaak meer tijdelijke informatie. Op pagina’s wordt vaak informatie geplaatst die niet tijdgebonden is (zoals product- of bedrijfsinformatie), maar berichten daarentegen worden vaak gebruikt om bijvoorbeeld nieuws- of blogberichten te plaatsen.

Berichten kunnen in categorieën worden geplaatst, en worden voorzien van tags.


Pagina’s

Pagina’s zijn artikelen met statische informatie, zoals product- of bedrijfsinformatie.

Pagina’s kunnen als hoofd- of subpagina worden ingesteld, net als bij menu’s. Op deze manier kan een boomstructuur worden gemaakt.


Tags

Tags zijn onderwerpen voor berichten. Met tags kan aangegeven wat de belangrijkste onderwerpen van het bericht zijn. Met tags kan de bezoeker zoeken op berichten met deze tags. In een tagcloud kunnen de meestgebruikte tags worden weergegeven. Zo is snel duidelijk welke informatie op de website belangrijk is.


Uitgelichte afbeelding

Een uitgelichte afbeelding is een afbeelding die u kunt toevoegen aan een artikel. Deze uitgelichte afbeelding komt echter niet direct op het bericht of de pagina te staan, zoals wanneer u via Media toevoegen een afbeelding in de tekst plaatst. Het nut van de uitgelichte afbeelding is dat deze bij een overzicht van pagina’s of berichten een afbeelding bij de tekst plaatst.


Media

Media zijn alle bestanden van uw website die u wilt aanbieden, zoals afbeeldingen, video’s, PDF, word en andere documenten en muziek. U kunt deze bestanden toevoegen via Media > nieuw bestand, en bewerken via Media > bibliotheek. Een bestand toevoegen aan een bericht of pagina gaat via het bericht of de pagina bewerken.


Permalink

Een permalink is de volledige URL (internetadres) naar het bericht of de pagina. U kunt zelf bepalen hoe u de permalink wil laten weergeven op uw website. Via Instellingen > Permalinks kunt u namelijk bepalen hoe WorpPress de permalinks opslaat. Het is verstandig hier te kiezen voor de optie “berichtnaam” omdat dit voor de zoekmachine vindbaarheid (SEO) het best werkt.

U kunt een permalink desgewenst zelf aanpassen, als u berichtnaam als permalink heeft ingesteld wordt echter automatisch de titel van het bericht of de pagina gebruikt, met enkel kleine letters en de spaties vervangen door streepjes “-“, omdat spaties in een URL niet mogelijk zijn. Als u een erg lange titel heeft voor een bericht of pagina kan het zinvol zijn om een kortere permalink te maken.


Plugin

Een plugin is een ‘uitbreiding’ op WordPress. WordPress is van zichzelf al behoorlijk compleet, maar met plugins kunnen extra functies worden toegevoegd aan uw website. Op dit moment (16 februari 2014) zijn er bijna 30.000 (!) verschillende plugins alleen al op de website van WordPress.

Plugins kunnen veel functies toegevoegen aan uw website, variërend van beveiliging tot fotoalbums en van statistieken tot webshops. Wij bloggen met regelmaat over WordPress en ook over onze favoriete plugins.

 


Widgets

Widgets zijn ‘blokken’ met informatie die in de zijbalk van uw WordPress website kunnen worden geplaatst. In deze ‘blokken’ kan diverse informatie staan, zoals bijvoorbeeld de laatste berichten, een tagcloud, zoekformulier, afbeeldingen etc.

Veel plugins zorgen ook voor nieuwe widgets, en er zijn plugins die specifiek bedoeld zijn om nieuwe widgets aan te maken.


 

Sidebar

Een zijbalk (sidebar) is een ruimte waarin widgets kunnen staan. Deze ruimte is zichtbaar op pagina’s, berichten en overzichtspagina’s, afhankelijk van het door u gebruikte thema, en de instellingen van het artikel.

Afhankelijk van uw thema kunt u één of meerdere unieke sidebars aanmaken, en per artikel selecteren. Er zijn echter ook plugins beschikbaar die deze mogelijkheid aan uw WordPress website toevoegen.


 

Tagcloud

Een Tagcloud is een lijst (wolk) van onderwerpen (tags) die op uw WordPress website het meest gebruikt worden. Hoe vaker tags in uw berichten voorkomen, des te prominenter zal dit onderwerp in de tagcloud te zien zijn. Vaak wordt deze dan groter weergegeven, maar ook de kleur kan soms aangepast worden, of andere opmaakeigenschappen.

Een tagcloud is altijd een widget, en kan in sidebars worden toegevoegd. Een tagcloud is standaard beschikbaar in WordPress, er zijn echter plugins beschikbaar die widgets maken waarmee meer instellingen kunnen worden gebruikt.

Laatste berichten van Marcel Oerlemans (Compass Creations webdesign) (alles zien)

Alles wat u moet weten over het onderhouden van uw WordPress website