Thema’s

Thema’s zijn nodig om de vormgeving van uw website of blog te bepalen. U heeft altijd een thema nodig om de inhoud van uw website weer te geven. Een WordPress installatie zonder een (werkend) thema zal een blanko pagina geven. 

Pagina Thema’s (themes)

Op de pagina Thema’s ziet u altijd welke thema’s geinstalleerd zijn. U kunt namelijk meer dan één thema installeren, bijvoorbeeld als u graag afwisselt tussen thema’s, diverse onderelen van uw website wil voorzien van specifieke thema’s, of met zogenaamde Child-themes werkt.

WordPress weergave - thema thema's themes - Handleiding WordPress door Compass Creations webdesign Gouda
Pagina Thema’s

Door op een geinstalleerd thema te klikken ziet u meer informatie over dat thema. Vanuit dit informatie scherm kunt u dit thema activeren, als voorbeeld tonen, verwijderen of navigeren tussen de diverse geinstalleerde thema’s.

WordPress weergave - thema details themes - Handleiding WordPress door Compass Creations webdesign Gouda
Thema details

Standaard thema

Wanneer WordPress geinstalleerd is wordt automatisch het bijbehorende thema bij de WordPress versie geinstalleerd. Voor versie 3.8 is dit Twenty Fourteen. Bij elke nieuwe grote versie van WordPress wordt een nieuw thema gemaakt die standaard wordt geinstalleerd en waarmee direct aan de slag kan worden gegaan.

Bekijk hier de demo van thema Twenty Fourteen

WordPress weergave - thema theme twenty fourteen 2014 - Handleiding WordPress door Compass Creations webdesign Gouda
Thema Twenty Fourteen

Nieuw thema installeren

Door op de pagina Thema’s bovenaan op “Nieuwe toevoegen” te klikken kunnen nieuwe thema’s aan de website worden toegevoegd. Op de pagina “Thema’s installeren” kunnen vervolgens weer diverse keuzes worden gemaakt.

Er zijn 2 mogelijkheden om een thema aan uw website toe te voegen:

  1. Installeren vanaf de WordPress website
  2. Installeren vanaf uw computer (bij een zelfgemaakte of aangeschaft thema)

Installeren vanaf de WordPress website

Op de WordPress website zijn meer dan 2000 thema’s te vinden, welke gratis gebruikt mogen worden. U kunt zelf zoeken op woorden of eigenschappen, of kiezen uit de uitgelichte, nieuwste of recent bijgewerkte thema’s.

WordPress weergave - thema thema's themes installeren - Handleiding WordPress door Compass Creations webdesign Gouda
Thema’s installeren

Een zelfgemaakt of aangeschaft thema installeren

Wanneer u zelf een thema heeft gemaakt of een thema heeft aangeschaft (bijvoorbeeld omdat een gratis thema niet voldoende is) dan is de makkelijkste manier om deze te uploaden via de pagina Uploaden. Hier kunt u een ZIP bestand uploaden die daarna automatisch geinstalleerd wordt. Let wel op dat het het juiste ZIP bestand is. Vaak zijn aangeschafte thema’s in een groot ZIP bestand gebundeld, inclusief hulpbestanden, en zit daarin ook het ZIP bestand dat alleen het thema bevat.

Een andere manier om een eigen of aangeschaft thema te uploaden is via FTP, maar dit is voor gevorderde gebruikers. In de meeste gevallen volstaat het om via WordPress te upoaden, en gaat dit ook sneller en makkelijker dan via FTP.

WordPress weergave - thema thema's themes uploaden - Handleiding WordPress door Compass Creations webdesign Gouda
Thema’s uploaden
Laatste berichten van Marcel Oerlemans (Compass Creations webdesign) (alles zien)

Alles wat u moet weten over het onderhouden van uw WordPress website