Toevoegen & bewerken van informatie: How to’s

WordPress heeft heel veel mogelijkheden. Ondanks dat het overzichtelijk is opgebouwd kan het zeker in het begin lastig zijn. Met onderstaande informatie proberen we u wegwijs te maken in WordPress.

Hoe kunt u:


Een pagina toevoegen

U kunt een pagina aan uw website toevoegen door in het menu bij Pagina’s te kiezen voor Nieuwe pagina. Vervolgens kunt u de inhoud van de pagina aanmaken en de instellingen kiezen, en door Publiceren komt de pagina live op uw website te staan.

Afhankelijk van de instellingen wordt wel of niet automatisch een menu item aangemaakt. Lees hier verder over menu’s.


Een bericht toevoegen

U kunt een bericht aan uw website toevoegen door in het menu bij Berichten te kiezen voor Nieuw bericht. Vervolgens kunt u de inhoud van het bericht aanmaken en de instellingen kiezen, en door Publiceren komt het bericht live op uw website te staan.

Afhankelijk van het thema en de instellingen komt het bericht op de homepage te staan, of op een categoriepagina.


 

Een afbeelding aan een bericht of pagina toevoegen

U kunt een afbeelding toevoegen aan een bericht of pagina door het bericht of de pagina te bewerken, in de tekst met de cursor op de locatie te staan waar de afbeelding moet komen, en dan op de knop “Media toevoegen” te klikken, onder het titelveld, net boven de ruimte waar u de tekst kunt invoeren.

Vervolgens kunt u een afbeelding selecteren uit de media bibliotheek, of een nieuwe afbeelding uploaden vanaf uw computer door deze naar het popup scherm te slepen of via de knop “Bestanden selecteren”.

Tot slot kunt u aan de afbeelding eigenschappen geven zoals titel, omschrijving, onderschrift, en alt-tekst en de uitlijning (plaats ten opzichte van de tekst), link en afmeting bepalen.


Een link maken van een tekst of afbeelding

U kunt een tekst of afbeelding laten linken naar een ander bericht, een pagina, of een andere website door de tekst of afbeelding te selecteren en vervolgens het link icoon aan te klikken. Met het icoon van de ketting kunt u een link maken en bewerken. U kunt ook de sneltoets ALT + SHIFT + A gebruiken.

Op onderstaande afbeelding kunt u zien welk icoon (geel omlijnd) u kunt gebruiken om een link te maken of aan te passen.

WordPress - link maken en bewerken - Handleiding WordPress door Compass Creations webdesign Gouda
Link maken / bewerken

Als u een afbeelding toevoegt aan een bericht of pagina kunt u direct al deze afbeelding linken aan:

  • een groot formaat van de afbeelding (Mediabestand)
  • een pagina met informatie over de afbeelding (Bijlagepagina)
  • een zelf te kiezen link (Aangepaste URL)
  • geen link

De opties ziet u hieronder in de afbeelding.

WordPress - media toevoegen - bijlage details - Handleiding WordPress door Compass Creations webdesign Gouda


Een link naar een locatie op een pagina invoegen

Het toevoegen van een link naar een gedeelte op een pagina is eenvoudig. Hiermee is het mogelijk om na het klikken op een link naar een bepaald deel op dezelfde of een andere pagina te gaan.

Ga als volgt te werk:

  1. Zorg dat de plugin TinyMCE Advanced geinstalleerd en geactiveerd is.
  2. Ga op de plaats staan waarnaar verwezen moet worden, kies in het menu van TinyMCE Advanced bij Invoegen voor Anker. Geef vervolgens een duidelijke en herkenbare naam voor het Anker op.
  3. Selecteer de tekst of afbeelding, klik op Link invoegen / bewerken, en vul bij de URL in: #Ankernaam, waarbij Ankernaam de naam is die je hebt gekozen.

Een berichtcategorie toevoegen

U kunt een berichten categorie toevoegen via het menu Berichten > Categorieën, en in dit scherm in het linker gedeelte een categorie toevoegen. Alleen de naam is een verplicht veld, en u kunt net als bij pagina’s met een structuur werken door met hoofd- en subcategorieën te werken. Een omschrijving is alleen voor degenen die kunnen inloggen zichtbaar.


 Een subpagina ‘onder’ een andere pagina zetten

Door te werken met hoofd- en subpagina’s kunt u een duidelijke structuur in de pagina’s aanhouden. Voor de bezoeker maakt dit geen verschil, maar voor uzelf is het duidelijker om deze werkwijze te hanteren. Wij adviseren om de structuur van het menu aan te houden. Een menu heeft hoofd- en submenu items, en een volgorde, dat kan met pagina’s ook.

Wanneer u een nieuwe pagina aanmaakt (of een pagina bewerkt) kunt u onder Pagina-attributen rechts een Hoofdpagina aangeven. Geen hoofdpagina betekend dat de pagina die u aan het bewerken bent een hoofdpagina is. Bij pagina-attributen kunt u ook de volgorde bepalen, daarmee kunt u de pagina’s in dezelfde volgorde als het menu zetten. Vaak is “homepage” nummer 1 en “contact” de laatste pagina.


Tags toevoegen aan een bericht

U kunt tags (onderwerpen) aan een bericht toevoegen door een bericht te bewerken of een nieuw bericht te maken, en vervolgens in het blok “Tags” (rechts) onderwerpen in te voeren in het invoerveld. U kunt telkens 1 tag invoeren en op Toevoegen klikken, of meerdere tags tegelijk invoeren door ze met komma’s te scheiden, bijvoorbeeld:

  • tags,onderwerpen,bericht,WordPress

Als u al eerder tags heeft ingevoerd bij artikelen dan kunt u kiezen uit de meest gebruikte tags.

Het nut van tags is dat hiermee berichten gevonden kunnen worden vanuit een tagcloud, een ander bericht of andere bronnen.

Lees meer over tags.

WordPress tags onderwerpen toevoegen bewerken - Handleiding WordPress door Compass Creations webdesign Gouda
Tags invoeren

 Een menu item toevoegen

Als u een nieuwe pagina aanmaakt en geen menu heeft waar pagina’s automatisch aan worden toegevoegd, of de nieuwe pagina heeft een hoofdpagina, dan moet u zelf een menu item aanmaken om de pagina in het menu te zetten.

Dit kan via Weergave > menu’s. Kies het menu waaraan u de pagina wilt toevoegen (als u meerdere menu’s heeft) of maak een menu aan. Kies of zoek vervolgens de pagina die u wilt toevoegen, klik op “Aan menu toevoegen” en indien nodig verplaats het menu item door deze te slepen. Het nieuwe menu item staat helemaal onderaan.

Bekijk meer informatie over menu’s.


Widgets toevoegen

U kunt widgets (‘blokken’ met informatie in de zijbalk) toevoegen en bewerken via Weergave > Widgets. Sleep vervolgens de gewenste widget naar de sidebar die van toepassing is, en pas desgewenst de instellingen aan.

Net als bij menu items kan de volgorde van widgets worden bepaald door ze naar de juiste plaats te slepen.

Voor meer informatie over widgets bekijk de pagina over widgets.


Een tagcloud maken

Een ‘tagcloud’ of tagwolk is een widget die u in een sidebar kunt plaatsen. Een tagcloud laat de meest gebruikte tags op uw website zien. De meest gebruikte tags zijn het grootst, en naarmate ze minder voorkomen worden de tags kleiner.

U kunt de tagcloud net als andere widgets naar de juiste plaats en sidebar slepen, een titel aangeven en selecteren of u tags of onderwerpen wilt laten zien.

WordPress tagcloud - Handleiding WordPress door Compass Creations webdesign Gouda
Tagcloud

 Een plugin toevoegen

Met plugins kunt u uw website uitbreiden met andere mogelijkheden, van beveiliging tot webshop en van SEO optimalisatie tot slider.

Via Plugins > nieuwe plugin kunt u nieuwe plugins toevoegen. U kunt naar plugins zoeken, ze uploaden, of selecteren uit diverse lijsten.

Kijk bij plugins altijd goed naar de compatibiliteit met uw versie van WordPress, en de beschrijvingen van anderen. Ook verstandig: maak een export voordat u een plugin toevoegt. Na het installeren van een plugin moet u deze activeren voordat hij werkt.

Hier kunt u meer lezen over plugins.


Updates bijwerken

Uw WordPress website en de onderdelen moeten regelmatig worden geupdate voor nieuwe functionaliteiten, beveiliging, compatibiliteit etc. Het is verstandig uw website goed up to date te houden om te zorgen dat alles goed blijft werken.

Via Plugins > Geïnstalleerde plugins > Updates beschikbaar kunt u de plugins die updates nodig hebben updaten. De updates van WordPress, themes en andere bestanden (en ook van plugins) kunt u bijwerken via Dashboard > Updates.

De meeste updates zijn voor plugins, afhankelijk van hoeveel en welke updates, themes etc u geïnstalleerd heeft.


 Een backup maken

Backups zijn erg belangrijk. Mocht er ooit iets fout gaan dan kun je met een backup snel en eenvoudig gegevens terugzetten. Daarnaast is het erg makkelijk en snel om een backup te maken. Het kan zelfs automatisch periodiek.

Via Extra > Exporteren kunt u een snelle export van alle informatie van uw WordPress website maken. In deze export staan al uw BerichtenCategorieënPagina’sReactiesMenu’s, Aangepaste velden, Voorwaarden en Aangepaste berichttypen.

Lees verder over exporteren


Een gebruiker toevoegen

U kunt een gebruiker toevoegen via Gebruikers > Nieuwe toevoegen. Let hierbij op dat u goede wachtwoorden voor de nieuwe gebruikers aanmaakt ivm de veiligheid van uw website.

Lees hier meer over een gebruiker toevoegen.


 

Over Compass Creations

Compass Creations is een webdesign bureau uit Gouda dat zich richt op het totale aspect van het maken van websites. Van het technische deel en grafisch ontwerp tot hosting, onderhoud en advisering: bij ons bent u aan het goede adres voor alles wat er komt kijken bij een website.

Daarnaast vinden we het belangrijk dat al onze websites voldoen aan de hoge eisen van vandaag de dag, dat u zelf uw website kunt bijhouden en dat u bij ons terecht kunt met uw vragen.

We zijn bereikbaar, houden van eerlijk zaken doen en hanteren aantrekkelijke tarieven, omdat we vinden dat een goede website voor iedereen bereikbaar moet zijn.

www.compasscreations.nl

Laatste berichten van Marcel Oerlemans (Compass Creations webdesign) (alles zien)

Alles wat u moet weten over het onderhouden van uw WordPress website