Widgets

Widgets zijn ‘blokken’ met informatie die in zijbalken (sidebars) kunnen staan. Op de pagina widgets kan per sidebar gekozen worden welke widgets er moeten staan en welke instellingen elke widget heeft.

Veelvoorkomende widgets

Widgets die veel gebruikt worden op websites zijn:

  • zoekfunctie
  • tagcloud (wolk met meest voorkomende onderwerpen)
  • laatste nieuws / berichten
  • social media berichten (tweets / facebook volgers)

Sidebars

Widgets worden altijd in sidebars geplaatst. Afhankelijk van het thema dat u gebruikt zijn er 1 of meerdere sidebars. Een sidebar staat vaak aan de zijkant van de inhoud van de website, maar kan ook boven- of onderaan de website staan (header en footer sidebars).

Er zijn thema’s die standaard voor bepaalde delen van de website aparte sidebars hebben, zoals een sidebar voor alleen de homepage, of voor blog berichten. Elke widget kunt u in meerdere sidebars plaatsen, om deze op meerdere plaatsen terug te laten komen. Ook is het mogelijk om dezelfde widget meerdere malen te gebruiken, desgewenst met andere instellingen. Zo kan een laatste berichten widget worden gebruikt voor bijvoorbeeld het laatste nieuws en de laatste blog berichten.

Widgets toevoegen

Het toevoegen van een widget aan een sidebar gaat heel eenvoudig door deze vanuit het deel met “Beschikbare widgets” te slepen naar de gewenste sidebar. U kunt de volgorde van de widgets ook bepalen door de widgets één voor één te slepen naar de juiste locatie.

Door een widget open te klappen (met het pijltje rechts) kunt u de instellingen van elke widget wijzigen. De instellingen zijn per widget uniek. Na het aanpassen van de instellingen dient u altijd op Opslaan te klikken. Elke aanpassing is na slepen of opslaan direct op de website zichtbaar.

Nieuwe widgets installeren

Standaard zijn er bij een nieuwe installatie van WordPress al diverse widgets aanwezig, maar er zijn er nog veel meer. Mocht u een widget willen die nog niet beschikbaar is of een uitgebreidere widget willen dan kunt u die via plugins installeren. Na activatie zijn die widgets beschikbaar.

HTML widget

Met de Tekst widget kunt u HTML toevoegen. Dit is handig wanneer u bijvoorbeeld een eigen code wilt gebruiken of een widget van een andere website wilt gebruiken (bijvoorbeeld een twitter lijst). Uiteraard heeft u dan wel kennis van HTML nodig.

Functies van widgets uitbreiden

Er zijn diverse plugins beschikbaar om de mogelijkheden van widgets uit te breiden, door ze bijvoorbeeld op pagina’s te zetten, of om eigen sidebars te maken.

Gedeactiveerde widgets

Mocht u een widget (tijdelijk) niet meer willen gebruiken, maar de instellingen wel willen behouden, dan kunt u de widget slepen naar “Gedeactiveerde widgets”. De widget is dan niet meer te zien op uw website, maar de instellingen blijven nog wel staan, zodat u later eenvoudig de widget opnieuw kunt gebruiken met dezelfde instellingen.

WordPress weergave - widgets - Handleiding WordPress door Compass Creations webdesign Gouda
Het Widgets scherm
Laatste berichten van Marcel Oerlemans (Compass Creations webdesign) (alles zien)

Alles wat u moet weten over het onderhouden van uw WordPress website