Wat is WordPress?
WordPress is een open-source CMS systeem. Een hele mond vol, maar wat betekent dat nu eigenlijk?
Open-source betekent dat de code door iedereen aangepast mag worden en dat iedereen de software gratis mag gebruiken.
CMS is een afkorting voor Content Management System, oftewel een syseem om inhoud mee te beheren.
Hoe zit WordPress technisch in elkaar?
WordPress werkt met een database. In deze database staan alle gegevens die voor de website gebruikt worden zoals berichten, pagina’s, gebruikers, reacties, instellingen etc.
Om de gegevens uit de database te laten zien worden PHP bestanden ingezet. PHP is een programmeertaal die met de inhoud uit de database kan communiceren.
Voor opmaak van de website wordt gebruik gemaakt van CSS bestanden. Deze CSS bestanden bepalen de layout zoals marges, kleuren, grootten van elementen etc.
Wat zijn de voordelen van WordPress?
WordPress heeft heel veel voordelen, een aantal daarvan zijn:
- Je hoeft geen software op je computer te installeren om de website bij te werken. Vanaf elke computer met internet en met de inloggegevens bij de hand kun je de website bewerken.
- WordPress is een ‘modulair’ systeem. De website is met modules (plugins) uit te breiden, waardoor de website altijd geschikt is voor je bedrijf, stichting, …
- WordPress is het grootste CMS systeem ter wereld. Daarom zijn er veel mensen die het ondersteunen, plugins en thema’s bieden, en zijn eventuele problemen altijd al eens voorgekomen, dus is er veel over te vinden.
- Het CMS is erg gebruiksvriendelijk. Het werken met het systeem gaat eenvoudig zonder technische kennis, en ook het toevoegen van plugins, thema’s en meer is makkelijk.
Wat is het verschil tussen WordPress.org en WordPress.com?
WordPress is op 2 manieren te gebruiken: je kan het op een eigen server of hostingpakket te installeren of je kan gebruik maken van de servers van WordPress.
Werken met een eigen server / hosting kan door WordPress te downloaden van www.wordpress.org. Je server moet wel aan een aantal eisen voldoen om dit te kunnen gebruiken, zoals een recente versie van PHP en de mogelijkheid om MySQL databases te maken. Het voordeel van een zelfgehoste WordPress versie is dat alle thema’s en plugins geinstalleerd kunnen worden en dat er geen reclame van WordPress op staat. Het biedt dus meer vrijheid, maar de server moet er dus geschikt voor zijn en je moet het kunnen installeren.
Is dit niet het geval dan is het interessant om met www.wordpress.com te werken. Hier wordt WordPress geinstalleerd op de servers van WordPress. Voordelen hiervan zijn dat je niet zelf hoeft te updaten en dat je het niet hoeft te installeren. Nadeel is dus de beperktheid van plugins, thema’s etc. Een en ander is wel te koop, zoals een eigen domeinnaam in plaats van www.DOMEINNAAM.wordpress.com.